Egy kiskukta feljegyzései
- avagy hogyan vészeljük át anyu főztje nélkül
MENÜ

Milánói makaróni

/_userfiles_/haziust/dscf0703.jpg

 

2 nagy és 1 kicsi konzerv paradicsom püré, 2-3 csík szalonna (füstölt csemege, vagy kolozsvári, vagy bacon/ füstölt főtt tarja/sonka), 15-20 dkg sonka (felvágottnak való), 5-6 fej gomba, 4-5 gerezd fokhagyma, kakukkfű,  oregánó, bazsalikom, bors, só, cukor

 

  1. Kockára vágom a szalonnát/füstölt tarját-sonkát.
  2. Kevés olajon megpirítom.
  3. Kockára vágom a sonkát (felvágottnak való) is.
  4. Ráteszem a kicsi kockára vágott sonkát a megpirított szalonnára.
  5. Felvágom a gombát kis cikkelyekre/szeletekre és hozzá teszem a megpirított húshoz.
  6. Ehhez teszem hozzá a fokhagymát (amit össze kell zúzni vagy le kell reszelni), a borsot – én ezt rendszerint ki szoktam hagyni, az oreganot, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és egy kis sót.
  7. Összepárolom. (Fedőt teszek rá, és hagyom, hogy kiengedje a levét. Hébe hóba megkavarom)
  8. Ráteszem a paradicsom pürét
  9. Teszek rá vizet, de annyit, hogy sűrű maradjon a szósz. (Inkább fokozatosan adom hozzá a vizet)
  10. Megkóstolom, és ha még kell sózom.
  11. Egy csapott teás kanálnyi cukrot teszek hozzá, hogy ne legyen olyan vad.
  12. Kis lángon 15 percig rotyogtatom, amíg minden paradicsomos nem lesz a konyhában. J

Tészta:

  1. Felteszek egy lábosba főni vizet.
  2. Teszek bele olajat, és kb. tengersósra sózom.
  3. Amikor bugyog, bele teszem a tésztát főni. (Makaróni tészta!)
  4. Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, és átöblítem a tésztát.
  5. Tálba teszem és öntök rá még kis olajat, majd megkeverem a tésztát.

Makaróni:

  1. A tésztára ráöntöm a szószt és alaposan összekeverem.

 

Sonkás tészta mama módra

tészta (hosszú lapos metélő tészta), füstölt főtt sonka/tarja, tejföl, zsír, só

 

  1. A füstölt húst, nagyon kicsi apró darabokra kockázom.
  2. Megfőzöm a tésztát. Ha megfőtt, leszűröm átmosom hideg vízzel és kis olajjal meglocsolom, hogy ne legyen mázgás.
  3. Egy magas falú tepsit zsírral körbe kenek.
  4. Beleteszem a tésztát
  5. Bele keverem az apróra vágott húst.
  6. Jól elkeverem a tésztával.
  7. Kis tejföllel meglocsolom, majd még egyszer átkeverem.
  8. Kevés zsírt teszek a tészta tetejére.
  9. Kb. fél órát sütöm.

 

Bolognai spagetti

Makaróni vagy penne tészta, darált hús, vörös hagyma, foghagyma, paradicsom püré, só, bors, bazsalikom, oregánó, olaj.

  1. A fazékba felteszek forrni vizet. Amikor bugyborékol beleteszek sót, olajat és a tésztát. Hagyom főni.
  2. Ha megfőtt leöntöm róla a vizet, átmosom és öntök rá kis olajat, hogy ne legyen mázgás.
  3. Megpucolom az egy fej vöröshagymát, majd felkockázom apróra.
  4. Olajon lassú lángon megdinsztelem.
  5. Hozzá teszem a darált húst, és hagyom hogy levet engedjen. Fedő alatt párolom.
  6. Hozzá teszem a sót.
  7. Hozzá teszem a paradicsompürét és jól megkeverem.
  8. Teszek bele bazsalikomot, oregánót, reszelt foghagymát. Ráteszem a fedőt, hogy jobban kijöjjenek a fűszerek ízei.
  9. Megkóstolom, hiányzik e belőle még valami. Ha igen, teszek még hozzá.
  10. A tésztára teszem rá a szószt, tejfölt és reszelt trappista sajtot.

Chili Con Corne – Csilis bab VIGYÁZAT, NAGYON CSÍPŐS!!!!

/_userfiles_/haziust/100_6257.jpg

fél kiló darált hús, egy kis fej vöröshagyma, kis konzerv paradicsom püré, fél konzerv kukorica, egy konzerv vörös bab, chili por, erős pista, só, bors, cukor, keserű kakaópor

 

  1. Előveszek egy serpenyőt, kicsit kiolajozom.
  2. A darált húst és a apróra vágott vörös hagymával megpirítom. (Kb. 15 perc állandó kevergetéssel.)
  3. Hozzá teszem az egy kis konzerv paradicsom pürét vagy 3 evőkanál házi paradicsomszószt.
  4. Felhígítom langyos vízzel.
  5. Sózom, borsozom, kis chilit teszek bele, kis cukrot (egy csipetnyi)
  6. Bele teszem az erős pistát – 2 teáskanállal pont csípős lesz.
  7. Hozzá teszem a kukoricát, de a levéből is öntök hozzá egy keveset.
  8. Hozzá teszem a vörös babot.
  9. 1,5-2 kanál keserű=arany kakaóport teszek hozzá. (Kevergetem)
  10. Fedő alatt még párolom kb. 5 percet.

Tálalás: pirítóssal vagy rizzsel. Ajánlott ital: sör, vörös bor, málna szörp, maci fröccs, limonádé.

Fontos! A chili por glutén mentes és fontos összetevő. A chili por segít megemészteni a húst és könnyebb a csípőst feldolgoznia a szervezetnek. Ajánlott más darált húsos ételek elkészítésekkor is, mint pl.: a tatár bifsztek.

 

Paprikás krumpli

Krumpli, hagyma, pirospaprika, gyulai kolbász (az tuti gluténmentes), só, liszt, tojás, víz

 

  1. A krumplit meghámozom, megmosom és felkockázom. Beleteszem vízbe, hogy ne feketedjen meg.
  2. Megpucolok egy fej vöröshagymát, és apró kockákra vágom fel.
  3. Veszek egy lábast, olajat öntök az aljába, és megdinsztelem a hagymakockát rajta.
  4. Hozzá teszek pirospaprikát és rottyantok rajta. Kicsi vizet öntök rá és tovább rottyantom. 2x-3x ismétlem a rottyantást.  è Ez a pörkölt alap!!!
  5. Hozzá teszem a krumplikockákat és felengedem vízzel.
  6. Sózom.
  7. Főzöm a krumplit nagy lángon.
  8. Ha jó a krumpli és puha, akkor beleteszem a felkarikázott kolbikat.
  9. Veszek egy tálkát, egy tojáshoz teszek lisztet és kis vizet. Csomómentesre elkeverem. és kis kanállal pötyögtetem a krumplihoz. (Galuska)
  10. Főzöm amíg a galuska meg nem fő.
  11. Ha már sűrűbb a leve, elzárom a gázt.

 

Tipp:

Kovászos uborkával és friss kenyérrel a legfinomabb

 

Rakott krumpli 

2 kg krumpli,  2 szál gyulai kolbász,  8 db tojás, 5 doboz tejföl (de min. 6 dl. minimum), kevés olaj.

 

  1. A krumplikat megmosom, beleteszem egy fazékba és felteszem sima vízben főni. (Sokáig kell főzni, hogy megpuhuljon. Ha simán belemegy a villa akkor kész.) Ha megfőtt leöntöm a vizet róla, meghámozom, és félreteszem.
  2. A gyulai kolbászt felszelem vékony karikákra, és gázon kis lángon megsütöm őket. Ha kész, félreteszem.
  3. A tojásokat beleteszem egy lábasba és főzöm, forrás után 8-10 perccel kiszedem őket.
  4. A tojásokat megpucolom, és vékony karikákra szeletelem őket. Félreteszem.
  5. Veszek egy tepsit és kicsi olajjal kikenem.
  6. Elkezdem karikázni a krumplit és a tepsibe a szeleteket egymás mellé teszem. Úgy hogy ne maradjon hely.
  7. A sor krumplira teszek pár karika kolbászt.
  8. Erre ráteszek pár szelet tojást.
  9. Az egészet jó vastagon megkenem tejföllel, majd a kolbász levével meglocsolom.
  10. Újabb krumpli réteg, majd rá kolbi és tojás. Rá tejföl vastagon és a kolbász szaftja.
  11. Addig rétegezem amíg van alapanyagom, és meg nem telik a tepsi.
  12. Az utolsó réteget is jól megtejfölözöm és a kolbi szaftjával vastagon meglocsolom.
  13. Beteszem sülni és 180 fokon sütöm. Sokáig kell sülnie.

Tipp:

Egy napig hűtőben tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mellé kenyér ajánlott, savanyúság – almapaprika, cseresznyepaprika vagy csemegeuborka illik a legjobban.

Sör ill. málnaszörp vagy bodzaszörp illik hozzá legjobban.

 

„ Anyu fajta” brassói aprópecsenye

Krumpli, sertéshús, vöröshagyma, foghagyma, kis olaj, pirospaprika, fűszerek: só, bors, lestyán, őrölt köméy, erős pista/piros arany, cukor, vörösbor, liszt

 

  1. Megpucolok egy fej vöröshagymát, majd apró kockákra vágom.
  2. Megmosom a húst, apró kockákra vágom, majd félreteszem a hűtőbe.
  3. Megpucolom a foghagymát és lereszelem. Félreteszem.
  4. Megpucolom a krumplit (fejenkét 4 darabot) és hasábra szelem. Vízben tartom felhasználásig, hogy ne barnuljon meg.
  5. Előveszek egy nagyobb lábast, olajat öntök bele és megdínsztelem a hagymát.
  6. Teszek rá pirospaprikát összekeverem a hagymával és kis vízzel rottyantok rajta. à rottyantás. Ezt megismétlem 3-4szer, amíg eléggé pépes szaftos nem lesz.
  7. Beleteszem a felkockázott húst, és összekeverem.
  8. Felöntöm vízzel, hogy két ujjnyival ellepje a húst.
  9. Amikor forr a víz megfűszerezem: Só, bors, lestyán, őrölt kömény, erős pista/piros arany és egy csipetnyi cukor . Fedő alatt főzöm kb 10 percig, hogy a fűszerek kifőjjék az ízüket.
  10. Mikor megpuhult a hús és kezd elfőni a leve, megkóstolom. Ízlés szerint teszek hozzá még valamit ami hiányzik belőle.
  11. Mikor készen van majdnem, hozzáteszem a lereszelt foghagymát és kicsi vörösbort.
  12. Ha nagyon híg a leve, teszek hozzá 1 tk lisztet, hogy besűrüsödjön.
  13. Megsütöm hasábburgonyának a sültkrumplit. Nem sózom meg!
  14. Előszedek egy tepsit és beleöntöm a hasábburgonyát, és most sózom meg, de csak éppenhogy.
  15. Ráöntöm a pörköltöt és összekeverem.
  16. Beteszem a sütőbe és 180 fokon jól összesütöm. Mikor megnézem megsült e, összekeverem, megforgatom.
  17. Ha megsült, kiveszem.

 

Túrógombóc

3-4 főre

½ kg túró, 5 evő kanál búzadara, 1 tojás, 2 ½ evő kanál liszt, csipetnyi só, zsemlemorzsa

 

  1. Tálkába teszem ki a túrót.
  2. Villával összetöröm a túrót kicsit.
  3. Bele teszem az 1 db feltört tojást, az 5 evő kanál búzadarát, a lisztet és egy csipetnyi sót.
  4. Kézzel elkezdem összegyúrni.
  5. Amikor összegyúrtam, gombócokat formálok belőlük.
  6. A gombócokat beteszem a hűtőbe, negyed – 5-10 percet pihenni. Igazából ettől lesz lágy és ízletes a gombóc, mert a hideg hatására a búzadara megdagad és fellazul.
  7. Felteszek egy lábasba főzni vizet. Amikor bugyog, bele teszem a gombócokat.
  8. Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, akkor még pár percig hagyom főni és utána szedem ki.
  9. Ha kiszedtem, nagyon óvatosan, kis sugarú víz alatt leöblítem őket.
  10. Lábast veszek elő és kis olajat öntök az aljába.
  11. Beleöntöm a zsemlemorzsát és lassú lángon megpirítom. Állandóan kavargatni kell, nehogy odaégjen!
  12. A gombócokat beleforgatom.

 

Tipp:

Aki nem szereti a túró gombócot cukros tejföllel, annak lehet csinálni vanília pudingot helyette rá. Itt figyelni kell, hogy kicsit hígabb legyen a vanília puding, hogy öntetet szerű legyen.

 

Túróval töltött zsömi

/_userfiles_/haziust/100_6242-2.jpg

6 darab zsömle, ¼ kg túró, 2 csomag vaníliás cukor, 1 pohár tejföl, kristálycukor, tej, 1 db tojás.

 

  1. Kettévágom a zsömléket.
  2. A zsömlék aljait kibelezem. (csak az alját, és úgy tegyük a kalapokat, hogy ne keverjem el!)
  3. Egy tálkába beleöntök tejet, és beleteszek kb 3-4 evőkanál cukrot.
  4. Meglangyosítom.
  5. Félretszem kicsit.
  6. Megcsinálom a tölteléket: a túrót villával összetöröm, beleteszem a tojást, cukrot ízlés szerint, vaníliás cukrot, kis tejfölt és összekeverem villával egyenletesre.
  7. Előszedem a meglangyosított cukros tejet. Beleáztatom a zsömlék talpait és kalapjait, de nem sokáig, hogy ne szívja meg magát nagyon tejjel.  (Magyarul épp csak belelógatom, vagy evőkanállal meglocsolgatom – na ez a lassabb)
  8. A talpakba 1-1 evőkanál túró tölteléket teszek.
  9. Ráteszem a zsömlékre a kalapjait.
  10. A kalapra egy teáskanál aljával kis  körben tejfölt teszek, majd erre vaníliás cukrot.
  11. Sütőben megsütöm. Akkor jó, ha már ropogós a kalap.

 

Hírek

  • Hasznos
    2012-06-20 20:49:42

    A családomban rengetegen vagyunk ételallergiások. Ki lisztérzékeny, ki fűszerérzékeny, ki tejfehérje vagy laktózérzékeny így egyre nehezebbé válik a főzés pláne egy egy családi összeröffenés alkalmával. Amikor először szembesültünk a lisztérzékenységgel nagyon nehéz volt megtanulni miben van, miben nincs glutén. Édesanyámtól eltanulva bejelöltem a glutént nem tartalmazó ételek receptjét. Remélem hasznát tudjátok venni.

    Kiskukta

  • Belecsaptam a lecsóba
    2012-06-13 21:39:34

    2012.06.13-a van és úgy döntöttem, hogy azzal töltöm el időm egy részét, hogy az összegyűjtött receptjeimet közszemlére teszem. Egyenlőre még sok minden "fejlesztés alatt" van, úgyhogy türelmet és megértést kérek minden kedves érdeklődőtől.

    Kiskukta

Asztali nézet