Milánói makaróni
/_userfiles_/haziust/dscf0703.jpg
2 nagy és 1 kicsi konzerv paradicsom püré, 2-3 csík szalonna (füstölt csemege, vagy kolozsvári, vagy bacon/ füstölt főtt tarja/sonka), 15-20 dkg sonka (felvágottnak való), 5-6 fej gomba, 4-5 gerezd fokhagyma, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, bors, só, cukor
- Kockára vágom a szalonnát/füstölt tarját-sonkát.
- Kevés olajon megpirítom.
- Kockára vágom a sonkát (felvágottnak való) is.
- Ráteszem a kicsi kockára vágott sonkát a megpirított szalonnára.
- Felvágom a gombát kis cikkelyekre/szeletekre és hozzá teszem a megpirított húshoz.
- Ehhez teszem hozzá a fokhagymát (amit össze kell zúzni vagy le kell reszelni), a borsot – én ezt rendszerint ki szoktam hagyni, az oreganot, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és egy kis sót.
- Összepárolom. (Fedőt teszek rá, és hagyom, hogy kiengedje a levét. Hébe hóba megkavarom)
- Ráteszem a paradicsom pürét
- Teszek rá vizet, de annyit, hogy sűrű maradjon a szósz. (Inkább fokozatosan adom hozzá a vizet)
- Megkóstolom, és ha még kell sózom.
- Egy csapott teás kanálnyi cukrot teszek hozzá, hogy ne legyen olyan vad.
- Kis lángon 15 percig rotyogtatom, amíg minden paradicsomos nem lesz a konyhában. J
Tészta:
- Felteszek egy lábosba főni vizet.
- Teszek bele olajat, és kb. tengersósra sózom.
- Amikor bugyog, bele teszem a tésztát főni. (Makaróni tészta!)
- Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, és átöblítem a tésztát.
- Tálba teszem és öntök rá még kis olajat, majd megkeverem a tésztát.
Makaróni:
- A tésztára ráöntöm a szószt és alaposan összekeverem.
Sonkás tészta mama módra
tészta (hosszú lapos metélő tészta), füstölt főtt sonka/tarja, tejföl, zsír, só
- A füstölt húst, nagyon kicsi apró darabokra kockázom.
- Megfőzöm a tésztát. Ha megfőtt, leszűröm átmosom hideg vízzel és kis olajjal meglocsolom, hogy ne legyen mázgás.
- Egy magas falú tepsit zsírral körbe kenek.
- Beleteszem a tésztát
- Bele keverem az apróra vágott húst.
- Jól elkeverem a tésztával.
- Kis tejföllel meglocsolom, majd még egyszer átkeverem.
- Kevés zsírt teszek a tészta tetejére.
- Kb. fél órát sütöm.
Bolognai spagetti
Makaróni vagy penne tészta, darált hús, vörös hagyma, foghagyma, paradicsom püré, só, bors, bazsalikom, oregánó, olaj.
- A fazékba felteszek forrni vizet. Amikor bugyborékol beleteszek sót, olajat és a tésztát. Hagyom főni.
- Ha megfőtt leöntöm róla a vizet, átmosom és öntök rá kis olajat, hogy ne legyen mázgás.
- Megpucolom az egy fej vöröshagymát, majd felkockázom apróra.
- Olajon lassú lángon megdinsztelem.
- Hozzá teszem a darált húst, és hagyom hogy levet engedjen. Fedő alatt párolom.
- Hozzá teszem a sót.
- Hozzá teszem a paradicsompürét és jól megkeverem.
- Teszek bele bazsalikomot, oregánót, reszelt foghagymát. Ráteszem a fedőt, hogy jobban kijöjjenek a fűszerek ízei.
- Megkóstolom, hiányzik e belőle még valami. Ha igen, teszek még hozzá.
- A tésztára teszem rá a szószt, tejfölt és reszelt trappista sajtot.
Chili Con Corne – Csilis bab
VIGYÁZAT, NAGYON CSÍPŐS!!!!
/_userfiles_/haziust/100_6257.jpg
fél kiló darált hús, egy kis fej vöröshagyma, kis konzerv paradicsom püré, fél konzerv kukorica, egy konzerv vörös bab, chili por, erős pista, só, bors, cukor, keserű kakaópor
- Előveszek egy serpenyőt, kicsit kiolajozom.
- A darált húst és a apróra vágott vörös hagymával megpirítom. (Kb. 15 perc állandó kevergetéssel.)
- Hozzá teszem az egy kis konzerv paradicsom pürét vagy 3 evőkanál házi paradicsomszószt.
- Felhígítom langyos vízzel.
- Sózom, borsozom, kis chilit teszek bele, kis cukrot (egy csipetnyi)
- Bele teszem az erős pistát – 2 teáskanállal pont csípős lesz.
- Hozzá teszem a kukoricát, de a levéből is öntök hozzá egy keveset.
- Hozzá teszem a vörös babot.
- 1,5-2 kanál keserű=arany kakaóport teszek hozzá. (Kevergetem)
- Fedő alatt még párolom kb. 5 percet.
Tálalás: pirítóssal vagy rizzsel. Ajánlott ital: sör, vörös bor, málna szörp, maci fröccs, limonádé.
Fontos! A chili por glutén mentes és fontos összetevő. A chili por segít megemészteni a húst és könnyebb a csípőst feldolgoznia a szervezetnek. Ajánlott más darált húsos ételek elkészítésekkor is, mint pl.: a tatár bifsztek.
Paprikás krumpli
Krumpli, hagyma, pirospaprika, gyulai kolbász (az tuti gluténmentes), só, liszt, tojás, víz
- A krumplit meghámozom, megmosom és felkockázom. Beleteszem vízbe, hogy ne feketedjen meg.
- Megpucolok egy fej vöröshagymát, és apró kockákra vágom fel.
- Veszek egy lábast, olajat öntök az aljába, és megdinsztelem a hagymakockát rajta.
- Hozzá teszek pirospaprikát és rottyantok rajta. Kicsi vizet öntök rá és tovább rottyantom. 2x-3x ismétlem a rottyantást. è Ez a pörkölt alap!!!
- Hozzá teszem a krumplikockákat és felengedem vízzel.
- Sózom.
- Főzöm a krumplit nagy lángon.
- Ha jó a krumpli és puha, akkor beleteszem a felkarikázott kolbikat.
- Veszek egy tálkát, egy tojáshoz teszek lisztet és kis vizet. Csomómentesre elkeverem. és kis kanállal pötyögtetem a krumplihoz. (Galuska)
- Főzöm amíg a galuska meg nem fő.
- Ha már sűrűbb a leve, elzárom a gázt.
Tipp:
Kovászos uborkával és friss kenyérrel a legfinomabb
Rakott krumpli 
2 kg krumpli, 2 szál gyulai kolbász, 8 db tojás, 5 doboz tejföl (de min. 6 dl. minimum), kevés olaj.
- A krumplikat megmosom, beleteszem egy fazékba és felteszem sima vízben főni. (Sokáig kell főzni, hogy megpuhuljon. Ha simán belemegy a villa akkor kész.) Ha megfőtt leöntöm a vizet róla, meghámozom, és félreteszem.
- A gyulai kolbászt felszelem vékony karikákra, és gázon kis lángon megsütöm őket. Ha kész, félreteszem.
- A tojásokat beleteszem egy lábasba és főzöm, forrás után 8-10 perccel kiszedem őket.
- A tojásokat megpucolom, és vékony karikákra szeletelem őket. Félreteszem.
- Veszek egy tepsit és kicsi olajjal kikenem.
- Elkezdem karikázni a krumplit és a tepsibe a szeleteket egymás mellé teszem. Úgy hogy ne maradjon hely.
- A sor krumplira teszek pár karika kolbászt.
- Erre ráteszek pár szelet tojást.
- Az egészet jó vastagon megkenem tejföllel, majd a kolbász levével meglocsolom.
- Újabb krumpli réteg, majd rá kolbi és tojás. Rá tejföl vastagon és a kolbász szaftja.
- Addig rétegezem amíg van alapanyagom, és meg nem telik a tepsi.
- Az utolsó réteget is jól megtejfölözöm és a kolbi szaftjával vastagon meglocsolom.
- Beteszem sülni és 180 fokon sütöm. Sokáig kell sülnie.
Tipp:
Egy napig hűtőben tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mellé kenyér ajánlott, savanyúság – almapaprika, cseresznyepaprika vagy csemegeuborka illik a legjobban.
Sör ill. málnaszörp vagy bodzaszörp illik hozzá legjobban.
„ Anyu fajta” brassói aprópecsenye 
Krumpli, sertéshús, vöröshagyma, foghagyma, kis olaj, pirospaprika, fűszerek: só, bors, lestyán, őrölt köméy, erős pista/piros arany, cukor, vörösbor, liszt
- Megpucolok egy fej vöröshagymát, majd apró kockákra vágom.
- Megmosom a húst, apró kockákra vágom, majd félreteszem a hűtőbe.
- Megpucolom a foghagymát és lereszelem. Félreteszem.
- Megpucolom a krumplit (fejenkét 4 darabot) és hasábra szelem. Vízben tartom felhasználásig, hogy ne barnuljon meg.
- Előveszek egy nagyobb lábast, olajat öntök bele és megdínsztelem a hagymát.
- Teszek rá pirospaprikát összekeverem a hagymával és kis vízzel rottyantok rajta. à rottyantás. Ezt megismétlem 3-4szer, amíg eléggé pépes szaftos nem lesz.
- Beleteszem a felkockázott húst, és összekeverem.
- Felöntöm vízzel, hogy két ujjnyival ellepje a húst.
- Amikor forr a víz megfűszerezem: Só, bors, lestyán, őrölt kömény, erős pista/piros arany és egy csipetnyi cukor . Fedő alatt főzöm kb 10 percig, hogy a fűszerek kifőjjék az ízüket.
- Mikor megpuhult a hús és kezd elfőni a leve, megkóstolom. Ízlés szerint teszek hozzá még valamit ami hiányzik belőle.
- Mikor készen van majdnem, hozzáteszem a lereszelt foghagymát és kicsi vörösbort.
- Ha nagyon híg a leve, teszek hozzá 1 tk lisztet, hogy besűrüsödjön.
- Megsütöm hasábburgonyának a sültkrumplit. Nem sózom meg!
- Előszedek egy tepsit és beleöntöm a hasábburgonyát, és most sózom meg, de csak éppenhogy.
- Ráöntöm a pörköltöt és összekeverem.
- Beteszem a sütőbe és 180 fokon jól összesütöm. Mikor megnézem megsült e, összekeverem, megforgatom.
- Ha megsült, kiveszem.
Túrógombóc
3-4 főre
½ kg túró, 5 evő kanál búzadara, 1 tojás, 2 ½ evő kanál liszt, csipetnyi só, zsemlemorzsa
- Tálkába teszem ki a túrót.
- Villával összetöröm a túrót kicsit.
- Bele teszem az 1 db feltört tojást, az 5 evő kanál búzadarát, a lisztet és egy csipetnyi sót.
- Kézzel elkezdem összegyúrni.
- Amikor összegyúrtam, gombócokat formálok belőlük.
- A gombócokat beteszem a hűtőbe, negyed – 5-10 percet pihenni. Igazából ettől lesz lágy és ízletes a gombóc, mert a hideg hatására a búzadara megdagad és fellazul.
- Felteszek egy lábasba főzni vizet. Amikor bugyog, bele teszem a gombócokat.
- Ha feljöttek a gombócok a víz tetejére, akkor még pár percig hagyom főni és utána szedem ki.
- Ha kiszedtem, nagyon óvatosan, kis sugarú víz alatt leöblítem őket.
- Lábast veszek elő és kis olajat öntök az aljába.
- Beleöntöm a zsemlemorzsát és lassú lángon megpirítom. Állandóan kavargatni kell, nehogy odaégjen!
- A gombócokat beleforgatom.
Tipp:
Aki nem szereti a túró gombócot cukros tejföllel, annak lehet csinálni vanília pudingot helyette rá. Itt figyelni kell, hogy kicsit hígabb legyen a vanília puding, hogy öntetet szerű legyen.
Túróval töltött zsömi
/_userfiles_/haziust/100_6242-2.jpg
6 darab zsömle, ¼ kg túró, 2 csomag vaníliás cukor, 1 pohár tejföl, kristálycukor, tej, 1 db tojás.
- Kettévágom a zsömléket.
- A zsömlék aljait kibelezem. (csak az alját, és úgy tegyük a kalapokat, hogy ne keverjem el!)
- Egy tálkába beleöntök tejet, és beleteszek kb 3-4 evőkanál cukrot.
- Meglangyosítom.
- Félretszem kicsit.
- Megcsinálom a tölteléket: a túrót villával összetöröm, beleteszem a tojást, cukrot ízlés szerint, vaníliás cukrot, kis tejfölt és összekeverem villával egyenletesre.
- Előszedem a meglangyosított cukros tejet. Beleáztatom a zsömlék talpait és kalapjait, de nem sokáig, hogy ne szívja meg magát nagyon tejjel. (Magyarul épp csak belelógatom, vagy evőkanállal meglocsolgatom – na ez a lassabb)
- A talpakba 1-1 evőkanál túró tölteléket teszek.
- Ráteszem a zsömlékre a kalapjait.
- A kalapra egy teáskanál aljával kis körben tejfölt teszek, majd erre vaníliás cukrot.
- Sütőben megsütöm. Akkor jó, ha már ropogós a kalap.