Egy kiskukta feljegyzései
- avagy hogyan vészeljük át anyu főztje nélkül
MENÜ

Bundás husi

6 szelet csirkemell filé (csontozatlan szeletelt husi) / sertés karaj, rétes / rizsliszt, 4 db megmosott tojás, só, olaj / zsír

 

  1. Megmosom jó alaposan a csirkemell szeleteket egy tálkában.
  2. Ha karajból csinálom, akkor kiklopfolom vékonyra. Ha csirkéből, akkor nem kell klopfolni.
  3. Minden szelet húst megsózok. (Mind a két oldalán, különben sótlan lesz!)
  4. Előveszek egy mély és egy lapos tányért.
  5. A lapos tányérra kiöntök egy kis lisztet.
  6. A mélytányérba felverem a tojásokat. (Mintha rántottát csinálnék)
  7. A tojásba teszek egy kevés sót.
  8. A hús szeletet beleforgatom a lisztbe, majd beleforgatom a tojásba. Ha vastag bundát szeretnénk, akkor még egyszer megcsinálom ezt. Minden szelet csirkemellel ezt megcsinálom. Én dupla bundásra szoktam csinálni, úgy laktatóbb.
  9. Egy serpenyőben! zsírt vagy olajt melegítek.
  10. Amikor már elég forró a zsiradék kis lángra állítom a gázt és elkezdem kisütni a husikat.
  11. Akkor jó, ha a villa könnyen belemegy a húsba.
  12. Ekkor kiteszem egy tányérra és szilviával vagy szalvétával leitatom róla a felesleges zsiradékot.

Tipp:

Tökéletes köret hozzá a rizs, a rizibizi és a krumpli püré.

Savanyúságként remekül megy hozzá az ecetes paradicsom-paprika-hagymás sali.

Hozzá passzoló frissítők: málna és bodzaszörp, fröccs.

Igazi tavaszi ebéd / vacsora, akár vasárnapra is!

Panírfasírt

( Két főre – kis maradékkal másnapra)

30 dkg darált hús, 1 db tojás, 3 teás kanál só, 1 kis fej foghagyma, 3-4 teáskanál édes őrölt pirospaprika, 2 teás kanál őrölt fekete bors, 2 db áztatott zsömle

 

  1. Megpucolom a foghagyma gerezdeket és lereszelem
  2. Előveszek egy tálkát és bele teszem a darált húst, a tojást, a sót, a lereszelt foghagymát, a piros paprikát, az őrölt fekete borsot.
  3. Ráreszelem az áztatott zsömlét.
  4. Összegyúrom (kb 10 perc) és picikét belekóstolok, hogy egyenletesen eloszlott minden fűszer.
  5. Ha hiányzik belőle valami pótolom, de ekkor újból gyúrom.
  6. Kis gombócokat formálok belőle. (Ha kicsi, akkor könnyen átsül, nem ég meg az olaj sem. Tehát kicsi de enyhén lapos gombócokat kell gyártani.)
  7. Megforgatom őket lisztben
  8. Kicsit kilapítom, hogy gyorsabban átsüljenek.
  9. Serpenyőbe olajt melegítek.
  10. A forró olajba kisütöm a gombócokat.

Tipp:

A legjobb kísérő hozzá, a petrezselymes krumpli vagy a krumpli püré hagymás paradicsom salátával vagy friss tavaszi salátával.

 

Bacon szalonnába göngyölt töltött hús 

(4-5 főre)

10 szelet karaj, bacon szalonna, trappista vagy füstölt sajt, 10 karika (gyulai)kolbász, só, bors

 

  1. A karaj szeleteket megmosom, vékonyra kiklopfolom.
  2. Besózom mind a két oldalán. (Nem erősen sózom)
  3. Bele teszek egy karika kolbászt és két csipetnyi sajtot
  4. Félbe hajtom a húst vagy összegöngyölöm. (Ha göngyölöm, nehezebben sül át)
  5. Bele göngyölöm a bacon szalonnába is.
  6. Beleteszem a húsokat a tepsibe, de kicsi olajat vagy zsírt öntök alá.
  7. Sütés közben kevés fehér bort öntök alá. (Max 1,5 dl)

Köret: Krumpli püré, rizibizi, vegyes zöldségköret.

Tipp:

A tölteléket le lehet váltani. Ez esetben a karajt megkenem szilva lekvárral, és kolbász helyett egy szem aszalt szilvát teszek bele.

Laktató étel, vasárnapi ebédre vagy ünnep alkalmával is tökéletes.

 

Juhtúrós snidlinges rántott csirkemell filé

/_userfiles_/haziust/dscf0719.jpg

10 szelet csirkemell filé, juhtúró/brinza sajt, só, morzsa, 4 db tojás, reszelt sajt, foghagyma, snidling

 

  1. Besózom a csirkemell filé szeleteket.
  2. Vékonyra klopfolom őket. (időigényes)
  3. Megkenem jó vastagon a csirkemell szeleteket juhtúróval vagy brinza sajttal.
  4. Apróra vágott snidlinggel megszórom. (nem túl sűrűn)
  5. A panírozási eljárásnál a lereszelt foghagymát bele reszelem a 4 db felvert tojásba és sajtot is reszelek bele.
  6. Bepanírozom a húsokat.
  7. Forró olajba kisütöm.

 

Fűszermustáros karaj szeletek

6 szelet karaj vagy tarja, só, bors, fokhagyma, mustár, zsír vagy olaj, víz

 

  1. Megmosom a karaj szeleteket
  2. Megpucolom és lereszelem a fokhagymát és előkészítem a hozzávalókat.
  3. A karaj szeleteket megsózom.
  4. A hús szeleteket bekenem fokhagymával és megborsozom őket.
  5. A hússzeleteket megkenem mustárral.
  6. Lábasba teszek 2-3 evőkanál zsírt / kis olajat, és belefektetem a lábasba a húsokat.
  7. Felöntöm vízzel, hogy épp ellepje a húst.
  8. Felforralom a vizet, majd ha már bugyog a víz, ráteszem a fedőt és takaréklángon párolom a húst.
  9. Kb 1-másfél óráig párolom, ha megfőtt a hús, hagyom, hogy elfőjje a levét.
  10. Felveszem nagyobb lángra és lesütöm kicsit a hússzeleteket.

 

Mézes mustáros csirkecomb

Csirkecomb, Mustár, Méz, Répa (fehér és piros), Zeller, Hagyma, Karalábé, Rozmaring

  1. Megmosom a csirkecombokat.
  2. Megsózom a csirkecombokat.
  3. A mustárt a mézzel elkeverem egy edénykébe.  Ízlés szerint teszem hozzá a mézet a mustárhoz. Az a jó, ha a mustárnak nincs olyan intenzív íze.
  4. Megpucolom a répát, a fehérrépát, a zellert, a karalábot és a hagymát. Kis kockákra vágom, és összekeverem őket.
  5. A besózott csirkecombokra rákenem a mézes-mustáros szmötyit.
  6. A tepsibe öntök kis száraz vörösbort.
  7. Belefektetem a tepsibe a csirkét úgy hogy kis hely legyen köztük.
  8. Teszek rá kevés rozmaringot.
  9. Rászórom a zöldségkeveréket.
  10. Beindítom a sütőt és hagyom üresen 10 percig.
  11. Letakarom a tepsit és beteszem a sütőbe.

addig sütöm, amíg meg nem párolódik, majd feljebb teszem a tepsit és megpirítom a tetejét

 

Hírek

  • Hasznos
    2012-06-20 20:49:42

    A családomban rengetegen vagyunk ételallergiások. Ki lisztérzékeny, ki fűszerérzékeny, ki tejfehérje vagy laktózérzékeny így egyre nehezebbé válik a főzés pláne egy egy családi összeröffenés alkalmával. Amikor először szembesültünk a lisztérzékenységgel nagyon nehéz volt megtanulni miben van, miben nincs glutén. Édesanyámtól eltanulva bejelöltem a glutént nem tartalmazó ételek receptjét. Remélem hasznát tudjátok venni.

    Kiskukta

  • Belecsaptam a lecsóba
    2012-06-13 21:39:34

    2012.06.13-a van és úgy döntöttem, hogy azzal töltöm el időm egy részét, hogy az összegyűjtött receptjeimet közszemlére teszem. Egyenlőre még sok minden "fejlesztés alatt" van, úgyhogy türelmet és megértést kérek minden kedves érdeklődőtől.

    Kiskukta

Asztali nézet