Bundás husi
6 szelet csirkemell filé (csontozatlan szeletelt husi) / sertés karaj, rétes / rizsliszt, 4 db megmosott tojás, só, olaj / zsír
- Megmosom jó alaposan a csirkemell szeleteket egy tálkában.
- Ha karajból csinálom, akkor kiklopfolom vékonyra. Ha csirkéből, akkor nem kell klopfolni.
- Minden szelet húst megsózok. (Mind a két oldalán, különben sótlan lesz!)
- Előveszek egy mély és egy lapos tányért.
- A lapos tányérra kiöntök egy kis lisztet.
- A mélytányérba felverem a tojásokat. (Mintha rántottát csinálnék)
- A tojásba teszek egy kevés sót.
- A hús szeletet beleforgatom a lisztbe, majd beleforgatom a tojásba. Ha vastag bundát szeretnénk, akkor még egyszer megcsinálom ezt. Minden szelet csirkemellel ezt megcsinálom. Én dupla bundásra szoktam csinálni, úgy laktatóbb.
- Egy serpenyőben! zsírt vagy olajt melegítek.
- Amikor már elég forró a zsiradék kis lángra állítom a gázt és elkezdem kisütni a husikat.
- Akkor jó, ha a villa könnyen belemegy a húsba.
- Ekkor kiteszem egy tányérra és szilviával vagy szalvétával leitatom róla a felesleges zsiradékot.
Tipp:
Tökéletes köret hozzá a rizs, a rizibizi és a krumpli püré.
Savanyúságként remekül megy hozzá az ecetes paradicsom-paprika-hagymás sali.
Hozzá passzoló frissítők: málna és bodzaszörp, fröccs.
Igazi tavaszi ebéd / vacsora, akár vasárnapra is!
Panírfasírt
( Két főre – kis maradékkal másnapra)
30 dkg darált hús, 1 db tojás, 3 teás kanál só, 1 kis fej foghagyma, 3-4 teáskanál édes őrölt pirospaprika, 2 teás kanál őrölt fekete bors, 2 db áztatott zsömle
- Megpucolom a foghagyma gerezdeket és lereszelem
- Előveszek egy tálkát és bele teszem a darált húst, a tojást, a sót, a lereszelt foghagymát, a piros paprikát, az őrölt fekete borsot.
- Ráreszelem az áztatott zsömlét.
- Összegyúrom (kb 10 perc) és picikét belekóstolok, hogy egyenletesen eloszlott minden fűszer.
- Ha hiányzik belőle valami pótolom, de ekkor újból gyúrom.
- Kis gombócokat formálok belőle. (Ha kicsi, akkor könnyen átsül, nem ég meg az olaj sem. Tehát kicsi de enyhén lapos gombócokat kell gyártani.)
- Megforgatom őket lisztben
- Kicsit kilapítom, hogy gyorsabban átsüljenek.
- Serpenyőbe olajt melegítek.
- A forró olajba kisütöm a gombócokat.
Tipp:
A legjobb kísérő hozzá, a petrezselymes krumpli vagy a krumpli püré hagymás paradicsom salátával vagy friss tavaszi salátával.
Bacon szalonnába göngyölt töltött hús 
(4-5 főre)
10 szelet karaj, bacon szalonna, trappista vagy füstölt sajt, 10 karika (gyulai)kolbász, só, bors
- A karaj szeleteket megmosom, vékonyra kiklopfolom.
- Besózom mind a két oldalán. (Nem erősen sózom)
- Bele teszek egy karika kolbászt és két csipetnyi sajtot
- Félbe hajtom a húst vagy összegöngyölöm. (Ha göngyölöm, nehezebben sül át)
- Bele göngyölöm a bacon szalonnába is.
- Beleteszem a húsokat a tepsibe, de kicsi olajat vagy zsírt öntök alá.
- Sütés közben kevés fehér bort öntök alá. (Max 1,5 dl)
Köret: Krumpli püré, rizibizi, vegyes zöldségköret.
Tipp:
A tölteléket le lehet váltani. Ez esetben a karajt megkenem szilva lekvárral, és kolbász helyett egy szem aszalt szilvát teszek bele.
Laktató étel, vasárnapi ebédre vagy ünnep alkalmával is tökéletes.
Juhtúrós snidlinges rántott csirkemell filé
/_userfiles_/haziust/dscf0719.jpg
10 szelet csirkemell filé, juhtúró/brinza sajt, só, morzsa, 4 db tojás, reszelt sajt, foghagyma, snidling
- Besózom a csirkemell filé szeleteket.
- Vékonyra klopfolom őket. (időigényes)
- Megkenem jó vastagon a csirkemell szeleteket juhtúróval vagy brinza sajttal.
- Apróra vágott snidlinggel megszórom. (nem túl sűrűn)
- A panírozási eljárásnál a lereszelt foghagymát bele reszelem a 4 db felvert tojásba és sajtot is reszelek bele.
- Bepanírozom a húsokat.
- Forró olajba kisütöm.
Fűszermustáros karaj szeletek 
6 szelet karaj vagy tarja, só, bors, fokhagyma, mustár, zsír vagy olaj, víz
- Megmosom a karaj szeleteket
- Megpucolom és lereszelem a fokhagymát és előkészítem a hozzávalókat.
- A karaj szeleteket megsózom.
- A hús szeleteket bekenem fokhagymával és megborsozom őket.
- A hússzeleteket megkenem mustárral.
- Lábasba teszek 2-3 evőkanál zsírt / kis olajat, és belefektetem a lábasba a húsokat.
- Felöntöm vízzel, hogy épp ellepje a húst.
- Felforralom a vizet, majd ha már bugyog a víz, ráteszem a fedőt és takaréklángon párolom a húst.
- Kb 1-másfél óráig párolom, ha megfőtt a hús, hagyom, hogy elfőjje a levét.
- Felveszem nagyobb lángra és lesütöm kicsit a hússzeleteket.
Mézes mustáros csirkecomb 
Csirkecomb, Mustár, Méz, Répa (fehér és piros), Zeller, Hagyma, Karalábé, Rozmaring
- Megmosom a csirkecombokat.
- Megsózom a csirkecombokat.
- A mustárt a mézzel elkeverem egy edénykébe. Ízlés szerint teszem hozzá a mézet a mustárhoz. Az a jó, ha a mustárnak nincs olyan intenzív íze.
- Megpucolom a répát, a fehérrépát, a zellert, a karalábot és a hagymát. Kis kockákra vágom, és összekeverem őket.
- A besózott csirkecombokra rákenem a mézes-mustáros szmötyit.
- A tepsibe öntök kis száraz vörösbort.
- Belefektetem a tepsibe a csirkét úgy hogy kis hely legyen köztük.
- Teszek rá kevés rozmaringot.
- Rászórom a zöldségkeveréket.
- Beindítom a sütőt és hagyom üresen 10 percig.
- Letakarom a tepsit és beteszem a sütőbe.
addig sütöm, amíg meg nem párolódik, majd feljebb teszem a tepsit és megpirítom a tetejét