Tárkonyos raguleves
Egy fej vörös hagyma, sárga répa – kb 3-4 db, fehér répa kb 3 db, kevés zeller, csirke mell filé, krumpli – 3 db, petrezselyemzöld, tárkony, só, tejszín, liszt, víz.
- A hagymát meghámozom, apró kockákra vágom, majd félreteszem.
- Megpucolom a répát (sárga, fehér), a zellert (keveset!), és felkarikázom, kockázom őket.
- Megmosok és megpucolok 3 szem krumplit és apró kockákra vágom. A kockázott krumplit felhasználásig hideg vízben tárolom, hogy ne barnuljon meg.
- Petrezselyemzöldet készítek elő, megmosom és apróra vágom.
- Egy fazékba beleteszek egy kicsi olajat, beleteszem a felvágott hagymát, a répákat és a zellert. Beiindítom a gázt, gyenge fokozaton.
- Amikor megdínsztelődött a zöldség kis lisztet (1 – 1,5 tk) teszek rá, majd megkavarom megint.
- Ráteszem az apró kockára szeletelt húst és megkeverem, amíg a hús nem fehéredik ki.
- Ráteszem a petrezselyem zöldet és a tárkonyt (3-4 tk), elkavarom.
- Felengedem vízzel.
- Besózom.
- Beleteszem a krumplit.
- Megkóstolom, hogy mi hiányzik még belőle. Ha jó az alap íze jön a köv. lépés. Ha nem, teszek még bele ízlés szerint tárkonyt vagy sót. Ha vízízű akkor mindkettőt.
- Öntök a levesbe kb 1-1,5 dl tejszínt és tovább forralom. Miután összebugyogta magát és a levesbevalók is biztosan megpuhultak elzárom a gázt.
Tipp:
Nagyon laktató leves, kenyérrel kifejezetten az. Érdemes könnyű második ételt csinálni. Ünnepi ebédkor is megállja a helyét.
Nem kell hozzá levestésztát főzni, lisztérzékenyek is ehetik, mert ha a liszt kimarad a lépésekből, akkor se történik baj a levessel.
Csülkös bableves
/_userfiles_/haziust/dscf0803.jpg
50 dkg bab, füstölt tarja / sonka / csülök, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, babér levél, tejföl, liszt, só, 1 vagy 2 gerezd fokhagyma, csipetke, leves kocka.
- Beáztatom a babot. Ha fagyasztott a bab, akkor csak 1-2 órára áztatom be, ha zsenge, fejtett bab, akkor előző éjjel már bele teszem vízbe állni.
- Feldarabolom a füstölt tarját kockákra.
- Előveszek egy nagy lábast, hideg vízzel megtöltöm.
- Beleteszem a beáztatott babot és a füstölt főtt tarját és felteszem főni.
- Megpucolom és felkarikázom a répákat.
- Beleteszem a bab és a hús mellé főni.
- Ízesítem a levest: Sózom, beleteszek 1 db babérlevelet, 1 vagy 2 db fokhagymát egész girizdben, erőleves kockát.
- Így hagyom másfél – két órát főni. Közben azért kóstolgatom, hátha kell sózni.
- Amikor már majdnem megfőtt a hús és a bab:
elkészítem a habarást: Fél pohár tejfölt lisztel, csomó mentesre keverem, és felhígítom, majd egyenletesre elkeverem levesnek a levével. Egyelőre nem teszem bele a habarást, csak félre rakom.
- Bele teszem a csipetkét a levesbe.
- Ha megfőtt a csipetke, bele teszem a habarást.
- Tovább főzöm még kb. 10-15 percig
Tejfölös krumpli leves
5-6 szem krumpli, 1 fej vörös hagyma, piros paprika, tejföl, liszt, víz, erőleves kocka
- Megpucolom a krumplikat.
- Felkockázom a krumplikat.
- Megpucolom a vörös hagymát és apró kockákra vágom fel.
- Egy lábasba kevés olajon megdínsztelem a felaprított hagymát.
- Ha üveges, és pépes, lehúzom a gázról és édes piros paprikával összekeverem.
- Bele forgatom a felkockázott krumplit, összekeverem és felengedem vízzel.
- Visszateszem a gázra.
- Teszek a vízbe sót, és egy fél erőleves kockát.
- Idő közben kóstolgatom, kelle e még bele valami.
- Ha megfőtt a krumpli elkészítem a habarást: Egy kis edénybe tejfölt kis vízzel és lisztel csomómentesre keverek. A leves levét használhatom víz helyett, így ízletesebb lesz. Akkor jó a habarás, ha palacsintatészta hígságú lesz.
- A levesbe bele teszem a habarást, hogy kicsit sűrűbb legyen az állaga.
- Főzöm még kb. 5-10 percig, amíg el nem fövi kissé a levét.
Tipp:
Evéskor kis tejfölt tehetünk a levesbe, hogy ízletesebb legyen. Friss házi kenyérrel, vagy pogácsával az igazán finom.