Egy kiskukta feljegyzései
- avagy hogyan vészeljük át anyu főztje nélkül
MENÜ

Tárkonyos raguleves

Egy fej vörös hagyma, sárga répa – kb 3-4 db, fehér répa kb 3 db, kevés zeller, csirke mell filé, krumpli – 3 db, petrezselyemzöld, tárkony, só, tejszín, liszt, víz.

 

  1. A hagymát meghámozom, apró kockákra vágom, majd félreteszem.
  2. Megpucolom a répát (sárga, fehér), a zellert (keveset!), és felkarikázom, kockázom őket.
  3. Megmosok és megpucolok 3 szem krumplit és apró kockákra vágom. A kockázott krumplit felhasználásig hideg vízben tárolom, hogy ne barnuljon meg.
  4. Petrezselyemzöldet készítek elő, megmosom és apróra vágom.
  5. Egy fazékba beleteszek egy kicsi olajat, beleteszem a felvágott hagymát, a répákat és a zellert. Beiindítom a gázt, gyenge fokozaton.
  6. Amikor megdínsztelődött a zöldség kis lisztet (1 – 1,5 tk) teszek rá, majd megkavarom megint.
  7. Ráteszem az apró kockára szeletelt húst és megkeverem, amíg a hús nem fehéredik ki.
  8. Ráteszem a petrezselyem zöldet és a tárkonyt (3-4 tk), elkavarom.
  9. Felengedem vízzel.
  10. Besózom.
  11. Beleteszem a krumplit.
  12. Megkóstolom, hogy mi hiányzik még belőle. Ha jó az alap íze jön a köv. lépés. Ha nem, teszek még bele ízlés szerint tárkonyt vagy sót. Ha vízízű akkor mindkettőt.
  13. Öntök a levesbe kb 1-1,5 dl tejszínt és tovább forralom. Miután összebugyogta magát és a levesbevalók is biztosan megpuhultak elzárom a gázt.

Tipp:

Nagyon laktató leves, kenyérrel kifejezetten az. Érdemes könnyű második ételt csinálni. Ünnepi ebédkor is megállja a helyét.

Nem kell hozzá levestésztát főzni, lisztérzékenyek is ehetik, mert ha a liszt kimarad a lépésekből, akkor se történik baj a levessel.

 

Csülkös bableves

/_userfiles_/haziust/dscf0803.jpg

 

50 dkg bab, füstölt tarja / sonka / csülök, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, babér levél, tejföl, liszt, só, 1 vagy 2 gerezd fokhagyma, csipetke, leves kocka.

 

  1. Beáztatom a babot. Ha fagyasztott a bab, akkor csak 1-2 órára áztatom be, ha zsenge, fejtett bab, akkor előző éjjel már bele teszem vízbe állni.
  2. Feldarabolom a füstölt tarját kockákra.
  3. Előveszek egy nagy lábast, hideg vízzel megtöltöm.
  4. Beleteszem a beáztatott babot és a füstölt főtt tarját és felteszem főni.
  5. Megpucolom és felkarikázom a répákat.
  6. Beleteszem a bab és a hús mellé főni.
  7. Ízesítem a levest: Sózom, beleteszek 1 db babérlevelet, 1 vagy 2 db fokhagymát egész girizdben, erőleves kockát.
  8. Így hagyom másfél – két órát főni. Közben azért kóstolgatom, hátha kell sózni.
  9. Amikor már majdnem megfőtt a hús és a bab:

elkészítem a habarást: Fél pohár tejfölt lisztel, csomó mentesre keverem, és felhígítom, majd egyenletesre elkeverem levesnek a levével. Egyelőre nem teszem bele a habarást, csak félre rakom.

  1. Bele teszem a csipetkét a levesbe.
  2. Ha megfőtt a csipetke, bele teszem a habarást.
  3. Tovább főzöm még kb. 10-15 percig

Tejfölös krumpli leves

5-6 szem krumpli, 1 fej vörös hagyma, piros paprika, tejföl, liszt, víz, erőleves kocka

 

  1. Megpucolom a krumplikat.
  2. Felkockázom a krumplikat.
  3. Megpucolom a vörös hagymát és apró kockákra vágom fel.
  4. Egy lábasba kevés olajon megdínsztelem a felaprított hagymát.
  5. Ha üveges, és pépes, lehúzom a gázról és édes piros paprikával összekeverem.
  6. Bele forgatom a felkockázott krumplit, összekeverem és felengedem vízzel.
  7. Visszateszem a gázra.
  8. Teszek a vízbe sót, és egy fél erőleves kockát.
  9. Idő közben kóstolgatom, kelle e még bele valami.
  10. Ha megfőtt a krumpli elkészítem a habarást: Egy kis edénybe tejfölt kis vízzel és lisztel csomómentesre keverek. A leves levét használhatom víz helyett, így ízletesebb lesz. Akkor jó a habarás, ha palacsintatészta hígságú lesz.
  11. A levesbe bele teszem a habarást, hogy kicsit sűrűbb legyen az állaga.
  12. Főzöm még kb. 5-10 percig, amíg el nem fövi kissé a levét.

Tipp:

Evéskor kis tejfölt tehetünk a levesbe, hogy ízletesebb legyen. Friss házi kenyérrel, vagy pogácsával az igazán finom.

 

 

Hírek

  • Hasznos
    2012-06-20 20:49:42

    A családomban rengetegen vagyunk ételallergiások. Ki lisztérzékeny, ki fűszerérzékeny, ki tejfehérje vagy laktózérzékeny így egyre nehezebbé válik a főzés pláne egy egy családi összeröffenés alkalmával. Amikor először szembesültünk a lisztérzékenységgel nagyon nehéz volt megtanulni miben van, miben nincs glutén. Édesanyámtól eltanulva bejelöltem a glutént nem tartalmazó ételek receptjét. Remélem hasznát tudjátok venni.

    Kiskukta

  • Belecsaptam a lecsóba
    2012-06-13 21:39:34

    2012.06.13-a van és úgy döntöttem, hogy azzal töltöm el időm egy részét, hogy az összegyűjtött receptjeimet közszemlére teszem. Egyenlőre még sok minden "fejlesztés alatt" van, úgyhogy türelmet és megértést kérek minden kedves érdeklődőtől.

    Kiskukta

Asztali nézet