Mariann féle sajtos süti
Hozzávalók: 1 kg liszt ; 5 dkg, azaz egy csomag élesztő ; 2 db Ráma ; 25 dkg zsír ; 3 db tojás ; 2,5 dkg só ; 30 dkg sajt
Én így állítottam össze: 3 dl tejben kis cukorral felfuttattam az élesztőt. Majd minden hozzávalót - a reszelt sajt kivételével - összegyúrtam egy nagy tálban. Amikor nagyjából egyben volt a massza, hozzá tettem a sajtot. Mivel a tésza elég lágy lett a zsiradék miatt, kis lisztet még tettem hozzá. Miután jól összegyúrtam betettem a hűtőbe. Elvileg 12 órát kell hűteni, de én több időre tette be, mivel csak másnap délután tudtam vele foglalkozni. Egy kemény tésztát kaptam eredményül - a zsíradék meghülése jóvoltából.
Kigyúrtam kb fél centi vastagra, és kockákra vágtam. Megkentem tojással a tetejét és megszórtam sóval és szezámmaggal, majd megsütöttem. Ebből az adagból kb 6 - 7 tepsivel jött ki.
A végeredmény: megnőtt sütés közben, nem száradt ki másnapra sem, és nagyon fincsi lett.
Boci Mobil
/_userfiles_/haziust/100_5848.jpg
Tészta: 2 tojás, 22 kanál étolaj, 22 kanál cukor, 28 kanál liszt, 4 kanál kakaó, 2 kávéskanál szódabikarbóna,
3-3,5 dl tej
Töltelék: 2kg túró, 10 kanál cukor, 2 kanál búzadara, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 1 citrom héja, leve
- a tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem.
- A barna tésztát beleöntöm a tespibe.
- A túrótöltelékből halmokat rakok a tetejére
- 180 fokon sütöm legalább 30-50 percet.
Fantás/szörpös süti
7 db tojás, 2 ek. keserű kakaó, 5 ek. liszt, 7 ek. cukor, 1 dl olaj, 1 csomag sütőpor, ½ kg túró, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db Linco/Rama margarin (250 g), 8 dl Fanta vagy málnaszörp, 2 csomag Dr. O’etker vaníliás pudingpor
- A tojásokat megmosom és szétválasztom fehérjére és sárgájára. Ügyelni kell, hogy a fehérjébe ne menjen a sárgája, mert különben nem lehet habbá felverni.
- A sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a lisztet, sütőport, olajat, kakaót.
- A fehérjéből kemény habot verek úgy, hogy a tojás fehérjéhez egy csipetnyi sót teszek hozzá.
- A habot belekeverem könnyedén fakanállal a kakaós krémbe.
- Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm a masszát
- Előmelegítem a sütőt
- Beteszem a tepsit sülni.
- Amikor készen van (a beleszúrt villára nem ragad rá semmi) kiveszem és hagyom hűlni.
Túró krém:
- Egy tálkába beleteszem a margarint és a porcukrot.
- Robotgéppel elkezdem keverni, majd hozzáadom a vaníliás cukrot.
- A végén hozzáadom a túrót. Vigyázni kell, hogy ne a legnagyobb fokozaton keverjük mert akkor a túró elveszíti az állagát és folyékony lesz.
- Amikor készen van a süti és nagyjából kihűlt, ráteszem a sütemény tetejére.
Fanta kalap:
- A két csomag vanília pudingport kiöntöm egy lábasba és teszek hozzá 10 evőkanál cukrot.
- Kicsi Fantával csomómentesre keverem
- A maradék Fantával felöntöm.
- Kis lángon elkezdem kevergetni amíg be nem sűrűsödik. (Elég fura hangot ad ki a szénsav amikor főzzük, nem kell frászt kapni)
- Amikor készen van a túró tetejére öntöm gyorsan.
- Ha nem sikerül egyenletesre akkor lapáttal még el lehet egyengetni.
- Legalább 1 – 2 órát hűlni kell hagyni a sütőben.
Tipp: Fanta helyett lehet málnaszörppel is készíteni, az nyáron nagyon frissítő tud lenni. Ilyenkor apró ribizke szemeket is tehetünk a pudinghoz mielőtt ráöntenénk a sütire a masszát.
És igen! Én is csodálkoztam, a pudingot valóban nem tejjel hanem Fantával vagy málnaszörppel kell felfőzni.
Gofri
/_userfiles_/haziust/gofri.jpg
30 dkg liszt, 1 zacsi Dr. Otker sütőpor, 10-12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg teavaj, 2 db tojás, ½ l tej, egy csipet só
- A tojást beleteszem egy tálba és villával felverem habosra.
- Fokozatosan hozzá teszem a tejet és a lisztet felváltva.
- Robotgéppel keverem közben.
- Hozzá teszem a többi hozzávalót (sütőpor, cukor, vaníliás cukor, teavaj, csipet só).
- Csomómentesre keverem robotgéppel.
Sütés:
1 evőkanál olajjal kiolajozom a gofri lapját, a felesleget puha konyharuhával letörlöm.
- Előmelegítem a gofri sütőt. (Amíg a jelző fény el nem alszik.)
- Beleöntöm a tésztát ügyelve, hogy ne folyjék ki.
- 10 mp-et várok és fejjel lefelé fordítom, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon.
- Fejjel lefelé sütöm 2 percig.
- Visszafordítom, és addig sütöm, amíg a jelző fény ki nem alszik
- Kiveszem a gofrit és rácsra teszem.
Diós guba vanília sodóval
Kb. 8-10 db kifli, 1 l tej, vanília cukor, 2 teás kanál porcukor, mandula likőr, darált dió, vanília pudingpor
- A kifliket karikára szeletelem. (Kb. ujjam vastagra)
- A tejet felteszem forrni, a vanília cukorral és a kicsi porcukorral.
- A felét ráöntöm a kiflikre.
- Mandula likőrrel meglocsolom.
- Jó vastagon meghintem darált dióval.
- Beleteszem egy vékonyan kivajazott tepsibe és átsütöm.
- Vanília öntetet csinálok a pudingból à a megmaradt tejből!
- Ha megsült a guba, tálaláskor vanília öntetet teszek rá.
Tipp:
A kész vanília sodós gubára tejszínhabot és kis karamellát is lehet tenni.
Csilla néni csoki tortája
/_userfiles_/haziust/img_1894.jpg
4 tojás, 20 dkg cukor, 16 dkg liszt, 4 evő kanál víz, 20 dkg porcukor, 20 dkg teavaj, 2 db tojás, cica kakaópor, magozott meggybefőtt.
Torta alap:
- Megmosom a 4 tojást
- Feltöröm, és beleöntöm egy tálkába, amiben dolgozni fogok.
- Hozzá öntöm a 20 dkg cukrot
- Elő veszem a robot gépet, és a legnagyobb fokozaton jó sűrűre mixelem.
- Mikor már elég sűrű (Nehezen csöppen le a kanálról a krém), hozzá teszem a 4 evő kanál vizet.
- Mixelem 1 percig tovább, majd leállítom a robot gépet.
- Szépen lassan, fokozatosan belekeverem a lisztet, és óvatos, egyenletes mozdulattal csomómentesre keverem.
- Kivajazok és kilisztezem a tepsit vagy torta formát.
- Bele teszem a tészta alapot.
- Előmelegítem a sütőt, azaz bekapcsolom a sütőt, hogy meleg legyen.
- Bele teszem a torta formát a benne levő sütivel, hogy süljön.
- 180 fokon sütöm, legalább 30 percig.
- 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját és a hőfokot sem szabad állítani.
Krém:
- a 20 dkg teavajat beleteszem egy tálkába
- hozzá teszek 2 db tojást
- hozzá teszek 20 dkg porcukrot
- hozzá teszek 2-4 evőkanál cica kakaóport. (A színétől függ, hogy mennyi kell bele)
- Robotgéppel alaposan elkeverem. Ha nagyon sűrű, teszek hozzá egy – két evőkanál meggylevet. Az biztos, hogy nem szabad folyékonynak lennie, akkor jó ha sűrű kenhető krém szerű.
Süti:
- A kész tortalapot kettévágom, és a kalapját és az alját külön szedem.
- Az alját evőkanállal meglocsolom a meggybefőtt levével.
- Meggyszemeket szórok bele. (Praktikus felezni a meggyet, mert különben túl megemeli a torta kalapját.)
- Megkenem a krémmel a kalap alját, majd ráteszem az aljára.
- Megkenem jó vastagon a tetejét is és az oldalát is a csokoládé krémmel.
- Kb. 1-2 órát hűteni kell, hogy a krém kicsit megszilárduljon
Kókusz kocka
/_userfiles_/haziust/dscf0976.jpg
Sütihez: 5 tojás, 25 dkg cukor, 20 dkg liszt,
Bevonathoz: 1 evőkanál holland kakaópor, 4 evőkanál cukor (mindegy hogy por vagy kristály), kevés víz, kókusz reszelék.
- Az 5 tojást megmosom, és a robotgép táljába feltöröm.
- Hozzá teszem a 25 dkg cukrot.
- Kb 20 percig robotgéppel keverem.
- Tojásonként egy evőkanál vizet teszek hozzá és tovább keverem.
- Egyenletesen keverem bele a lisztet és óvatos mozdulatokkal csomómentesre keverem.
- Beindítom a sütőt kb. 180 fokra.
- Egy magas falú tepsit kikenek vajjal/zsírral és belisztezem.
- Beleöntöm a sütemény krémjét.
- Beteszem sülni a sütőbe.
- Amikor készen van a piskóta, és meghűlt, felkockázom nagyjából ugyan akkorákra.
- A kakaóport 4 evőkanál cukorral elkeverek.
- Kevés vizet teszek hozzá, lassú lángon kevergetem folyamatosan.
- A kockákat meglocsolom evőkanállal minden oldalról a csokival, majd kókuszba hempergetem őket.