Egy kiskukta feljegyzései
- avagy hogyan vészeljük át anyu főztje nélkül
MENÜ

Mariann féle sajtos süti

 

Hozzávalók: 1 kg liszt ; 5 dkg, azaz egy csomag élesztő ; 2 db Ráma ; 25 dkg zsír ; 3 db tojás ; 2,5 dkg só ; 30 dkg sajt

Én így állítottam össze: 3 dl tejben kis cukorral felfuttattam az élesztőt. Majd minden hozzávalót - a reszelt sajt kivételével - összegyúrtam egy nagy tálban. Amikor nagyjából egyben volt a massza, hozzá tettem a sajtot. Mivel a tésza elég lágy lett a zsiradék miatt, kis lisztet még tettem hozzá. Miután jól összegyúrtam betettem a hűtőbe. Elvileg 12 órát kell hűteni, de én több időre tette be, mivel csak másnap délután tudtam vele foglalkozni. Egy kemény tésztát kaptam eredményül - a zsíradék meghülése jóvoltából. 

Kigyúrtam kb fél centi vastagra, és kockákra vágtam. Megkentem tojással a tetejét és megszórtam sóval és szezámmaggal, majd megsütöttem. Ebből az adagból kb 6 - 7 tepsivel jött ki. 

A végeredmény: megnőtt sütés közben, nem száradt ki másnapra sem, és nagyon fincsi lett. 

Boci Mobil

/_userfiles_/haziust/100_5848.jpg

 

Tészta: 2 tojás, 22 kanál étolaj, 22 kanál cukor, 28 kanál liszt, 4 kanál kakaó, 2 kávéskanál szódabikarbóna,

3-3,5 dl tej

Töltelék: 2kg túró, 10 kanál cukor, 2 kanál búzadara, 2 vaníliás cukor, 2 tojás, 1 citrom héja, leve

 

  1. a tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem.
  2. A barna tésztát beleöntöm a tespibe.
  3. A túrótöltelékből halmokat rakok a tetejére
  4. 180 fokon sütöm legalább 30-50 percet.

Fantás/szörpös süti

7 db tojás, 2 ek. keserű kakaó, 5 ek. liszt, 7 ek. cukor, 1 dl olaj, 1 csomag sütőpor, ½ kg túró, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db Linco/Rama margarin (250 g), 8 dl Fanta vagy málnaszörp, 2 csomag Dr. O’etker vaníliás pudingpor

 

  1. A tojásokat megmosom és szétválasztom fehérjére és sárgájára. Ügyelni kell, hogy a fehérjébe ne menjen a sárgája, mert különben nem lehet habbá felverni.
  2. A sárgáját kikeverem a cukorral, hozzáadom a lisztet, sütőport, olajat, kakaót.
  3. A fehérjéből kemény habot verek úgy, hogy a tojás fehérjéhez egy csipetnyi sót teszek hozzá.
  4. A habot belekeverem könnyedén fakanállal a kakaós krémbe.
  5. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm a masszát
  6. Előmelegítem a sütőt
  7. Beteszem a tepsit sülni.
  8. Amikor készen van (a beleszúrt villára nem ragad rá semmi) kiveszem és hagyom hűlni.

 

Túró krém:

  1. Egy tálkába beleteszem a margarint és a porcukrot.
  2. Robotgéppel elkezdem keverni, majd hozzáadom a vaníliás cukrot.
  3. A végén hozzáadom a túrót. Vigyázni kell, hogy ne a legnagyobb fokozaton keverjük mert akkor a túró elveszíti az állagát és folyékony lesz.
  4. Amikor készen van a süti és nagyjából kihűlt, ráteszem a sütemény tetejére.

 

Fanta kalap:

  1. A két csomag vanília pudingport kiöntöm egy lábasba és teszek hozzá 10 evőkanál cukrot.
  2. Kicsi Fantával csomómentesre keverem
  3. A maradék Fantával felöntöm.
  4. Kis lángon elkezdem kevergetni amíg be nem sűrűsödik. (Elég fura hangot ad ki a szénsav amikor főzzük, nem kell frászt kapni)
  5. Amikor készen van a túró tetejére öntöm gyorsan.
  6. Ha nem sikerül egyenletesre akkor lapáttal még el lehet egyengetni.
  7. Legalább 1 – 2 órát hűlni kell hagyni a sütőben.

 

Tipp: Fanta helyett lehet málnaszörppel is készíteni, az nyáron nagyon frissítő tud lenni. Ilyenkor apró ribizke szemeket is tehetünk a pudinghoz mielőtt ráöntenénk a sütire a masszát.

 

És igen! Én is csodálkoztam, a pudingot valóban nem tejjel hanem Fantával vagy málnaszörppel kell felfőzni.

 

Gofri

/_userfiles_/haziust/gofri.jpg

30 dkg liszt, 1 zacsi Dr. Otker sütőpor, 10-12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg teavaj, 2 db tojás, ½ l tej, egy csipet só

 

  1. A tojást beleteszem egy tálba és villával felverem habosra.
  2. Fokozatosan hozzá teszem a tejet és a lisztet felváltva.
  3. Robotgéppel keverem közben.
  4. Hozzá teszem a többi hozzávalót (sütőpor, cukor, vaníliás cukor, teavaj, csipet só).
  5. Csomómentesre keverem robotgéppel.

Sütés:

1 evőkanál olajjal kiolajozom a gofri lapját, a felesleget puha konyharuhával letörlöm.

  1. Előmelegítem a gofri sütőt. (Amíg a jelző fény el nem alszik.)
  2. Beleöntöm a tésztát ügyelve, hogy ne folyjék ki.
  3. 10 mp-et várok és fejjel lefelé fordítom, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon.
  4. Fejjel lefelé sütöm 2 percig.
  5. Visszafordítom, és addig sütöm, amíg a jelző fény ki nem alszik
  6. Kiveszem a gofrit és rácsra teszem.

Diós guba vanília sodóval

Kb. 8-10 db kifli, 1 l tej, vanília cukor, 2 teás kanál porcukor, mandula likőr, darált dió, vanília pudingpor

 

  1. A kifliket karikára szeletelem. (Kb. ujjam vastagra)
  2. A tejet felteszem forrni, a vanília cukorral és a kicsi porcukorral.
  3. A felét ráöntöm a kiflikre.
  4. Mandula likőrrel meglocsolom.
  5. Jó vastagon meghintem darált dióval.
  6. Beleteszem egy vékonyan kivajazott tepsibe és átsütöm.
  7. Vanília öntetet csinálok a pudingból à a megmaradt tejből!
  8. Ha megsült a guba, tálaláskor vanília öntetet teszek rá.

 

Tipp:

A kész vanília sodós gubára tejszínhabot és kis karamellát is lehet tenni.

 

Csilla néni csoki tortája

/_userfiles_/haziust/img_1894.jpg

4 tojás, 20 dkg cukor, 16 dkg liszt, 4 evő kanál víz, 20 dkg porcukor, 20 dkg teavaj, 2 db tojás, cica kakaópor, magozott meggybefőtt.

 

Torta alap:

  1. Megmosom a 4 tojást
  2. Feltöröm, és beleöntöm egy tálkába, amiben dolgozni fogok.
  3. Hozzá öntöm a 20 dkg cukrot
  4. Elő veszem a robot gépet, és a legnagyobb fokozaton jó sűrűre mixelem.
  5. Mikor már elég sűrű (Nehezen csöppen le a kanálról a krém), hozzá teszem a 4 evő kanál vizet.
  6. Mixelem 1 percig tovább, majd leállítom a robot gépet.
  7. Szépen lassan, fokozatosan belekeverem a lisztet, és óvatos, egyenletes mozdulattal csomómentesre keverem.
  8. Kivajazok és kilisztezem a tepsit vagy torta formát.
  9. Bele teszem a tészta alapot.
  10. Előmelegítem a sütőt, azaz bekapcsolom a sütőt, hogy meleg legyen.
  11. Bele teszem a torta formát a benne levő sütivel, hogy süljön.
  12. 180 fokon sütöm, legalább 30 percig.
  13. 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját és a hőfokot sem szabad állítani.

Krém:

  1. a 20 dkg teavajat beleteszem egy tálkába
  2. hozzá teszek 2 db tojást
  3. hozzá teszek 20 dkg porcukrot
  4. hozzá teszek 2-4 evőkanál cica kakaóport. (A színétől függ, hogy mennyi kell bele)
  5. Robotgéppel alaposan elkeverem. Ha nagyon sűrű, teszek hozzá egy – két evőkanál meggylevet. Az biztos, hogy nem szabad folyékonynak lennie, akkor jó ha sűrű kenhető krém szerű.

Süti:

  1. A kész tortalapot kettévágom, és a kalapját és az alját külön szedem.
  2. Az alját evőkanállal meglocsolom a meggybefőtt levével.
  3. Meggyszemeket szórok bele. (Praktikus felezni a meggyet, mert különben túl megemeli a torta kalapját.)
  4. Megkenem a krémmel a kalap alját, majd ráteszem az aljára.
  5. Megkenem jó vastagon a tetejét is és az oldalát is a csokoládé krémmel.
  6. Kb. 1-2 órát hűteni kell, hogy a krém kicsit megszilárduljon

 

Kókusz kocka

/_userfiles_/haziust/dscf0976.jpg

Sütihez: 5 tojás, 25 dkg cukor, 20 dkg liszt,

Bevonathoz: 1 evőkanál holland kakaópor, 4 evőkanál cukor (mindegy hogy por vagy kristály), kevés víz, kókusz reszelék.

 

  1. Az 5 tojást megmosom, és a robotgép táljába feltöröm.
  2. Hozzá teszem a 25 dkg cukrot.
  3. Kb 20 percig robotgéppel keverem.
  4. Tojásonként egy evőkanál vizet teszek hozzá és tovább keverem.
  5. Egyenletesen keverem bele a lisztet és óvatos mozdulatokkal csomómentesre keverem.
  6. Beindítom a sütőt kb. 180 fokra.
  7. Egy magas falú tepsit kikenek vajjal/zsírral és belisztezem.
  8. Beleöntöm a sütemény krémjét.
  9. Beteszem sülni a sütőbe.
  10. Amikor készen van a piskóta, és meghűlt, felkockázom nagyjából ugyan akkorákra.
  11. A kakaóport 4 evőkanál cukorral elkeverek.
  12. Kevés vizet teszek hozzá, lassú lángon kevergetem folyamatosan.
  13. A kockákat meglocsolom evőkanállal minden oldalról a csokival, majd kókuszba hempergetem őket.

 

Hírek

  • Hasznos
    2012-06-20 20:49:42

    A családomban rengetegen vagyunk ételallergiások. Ki lisztérzékeny, ki fűszerérzékeny, ki tejfehérje vagy laktózérzékeny így egyre nehezebbé válik a főzés pláne egy egy családi összeröffenés alkalmával. Amikor először szembesültünk a lisztérzékenységgel nagyon nehéz volt megtanulni miben van, miben nincs glutén. Édesanyámtól eltanulva bejelöltem a glutént nem tartalmazó ételek receptjét. Remélem hasznát tudjátok venni.

    Kiskukta

  • Belecsaptam a lecsóba
    2012-06-13 21:39:34

    2012.06.13-a van és úgy döntöttem, hogy azzal töltöm el időm egy részét, hogy az összegyűjtött receptjeimet közszemlére teszem. Egyenlőre még sok minden "fejlesztés alatt" van, úgyhogy türelmet és megértést kérek minden kedves érdeklődőtől.

    Kiskukta

Asztali nézet